E un desert autentic, tare îndrăgit și de turiști, și de localnici; se face repede, e simplă, dar naturală și nu-s nici multe ingrediente de folosit. E nevoie de aluat pentru două foi și de un amestec de măr pentru compoziție.
Aluatul se face din:
- 2 ouă
- 12 linguri zahăr
- 12 linguri lapte dulce de vacă
- 2 linguri untură de porc
- 1 praf de copt
- făină cât cuprinde
Se amestecă toate ingredientele până ce iese un aluat suficient de moale cât să se întindă ușor în tavă.
Compoziția se face din mere de ogradă, curățate, date pe răzătoare și călite într-un vas cu zahăr și scorțișoară. Amestecul de mere se pune în tavă, între cele două foi de aluat. Foaia de deasupra trebuie înțepată cu furculița și în acest fel se pătrunde la foc și aluatul, și compoziția de mere. Gospodinele din Sângeorz-Băi dau foaia de deasupra și cu un ou bine bătut, ca să prindă plăcinta o crustă roșiatică. La cuptor, plăcinta cu măr se ține în jur de 30 de minute; se servește și caldă, și rece – e oricând un desert grozav de savurat în familie.