Reuniune de cetire și cântări

Teatrul din Sângeorz – prin ochii lui Iustin Sohorca

by Andreea

Frumoase timpuri a cunoscut Sângeorzul în trecutul lui, împletind și bine și rău, frumos și util. O pagină de viață culturală locală a fost lăsată de Iustin Sohorca, care a scris despre Teatrul din Sângeorz.

Purta denumirea „Reuniunea de cetire și cântări din Sângeorgiul-român” și punea în scenă adevărate producții artistice în care se combinau teatrul, muzica și dansurile. Iustin Sohorca a luat parte, din public, la unele reprezentații și a ținut să lase posterității mențiuni pline de detalii interesante.

Spre exemplu, cu peste 115 ani în urmă, în anul 1906, a avut loc la Sângeorz un spectacol la care și-au adus contribuția nu doar actorii și coriștii, ci însăși lumea satului a contribuit pentru desfășurarea lui. S-au făcut donații sub formă de bani, dar și sub formă costumelor de scenă – câteva doamne au donat trupei un costum de pașă, peruci și alte elemente vestimentare necesare actului artistic.

O reprezentație a „Reuniunii de cetire și cântări din Sângeorgiul-român” dura în medie 2-3 ore și presupunea pregătiri intense nu doar pentru actori, ci și pentru organizatori. O problemă majoră o reprezenta lipsa unui spațiu propice, cu scenă și spațiu pentru public. Totuși, soluții se găseau și cel mai important este că întreaga comunitate participa activ la găsirea lor.

„Aranjarea de teatre la sate își are scopul său care, fără îndoială, este cel mai puternic mijloc de înaintare șui moralizare pentru toți – fiindcă în 2-3 ore cât ține predarea unei piese – ni se pune înainte o viață întreagă bună sau rea, cu urmările ei bune sau rele, întrucât adică în cutare piesă se tratează încurajator o virtute sau se combate și zbiciuiește un păcat sau faptă rea.” – Iustin Sohorca

Sursă info și foto: Revista Pisanii Sângeorzene/ Nr. 5 (81) mai 2019

Articole similare

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Sunt de acord