Dacă vrei să te bucuri de gustul natural și de calitatea laptelui de pe Valea Someșului, trebuie să încerci brânzeturile fabricate sub brandul Lunca Ilvei. Situată la o distanță de numai 34 de km de orașul-stațiune Sângeorz-Băi, fabrica Eliezer a fost înființată în anul 2001 cu scopul de a folosi și implicit de a promova materia primă pentru brânzeturi provenită din împrejurimile comunei Lunca Ilvei.
Nu doar gustul laptelui de vacă din zona montană se înscrie pe cartea de vizită a fabricii, ci și câteva rețete unice după care sunt obținute specialități de brânză. Baza brânzeturilor Lunca Ilvei o reprezintă laptele de vacă, uneori și cel din oaie. Iar printre produsele cele mai speciale, se regăsesc:
- Raclette – o specialitate din lapte de vacă, realizată după o veche rețetă elvețiană. Brânza se lasă la maturat timp îndelungat, pentru a căpăta aroma de brânzeturi fermentate natural și o culoare galbenă apetisantă.
- Romano – acest tip de brânză care face concurență tradiționalului parmezan are o istorie foarte veche și cere multă răbdare pentru a fi obținută așa cum trebuie. Trebuie lăsată la maturat cel puțin opt luni, până la un an de zile, și poate fi realizată pe bază de lapte de vacă, capră sau oaie. Gustul? Sărat și un strop picant, ușor de recunoscut și diferențiat printre alte brânzeturi.
- Brânză de burduf afumată – cu gust de munte și de iarbă verde, această specialitate se prepară din lapte de vacă pasteurizat, de la producătorii locali. În ce privește etapa afumării, se folosește lemnul de fag. Este o specialitate apreciată la orice masă cu specific românesc, dar mai ales pe Valea Someșului, unde mămăliguța cu brânză de burduf se numără printre preferatele turiștilor.
Fabrica Eliezer din Lunca Ilvei garantează nu doar savoarea brânzeturilor sale, ci și calitatea laptelui. „Produsele sunt 100% naturale”, se arată pe site-ul Eliezer.ro.
Sursă foto: Eliezer.ro