Sarmalele nu pot lipsi de pe nicio masă de Crăciun. Însă în fiecare regiune a țării, acest preparat tradițional are propriile secrete, rezultând variante de sarmale care mai de care mai gustoase. Curioși cum se fac sarmalele tradiționale din Sângeorz-Băi?
Sanda Hoza, de la PGL Sanda lu’ Mărișica, ne-a povestit cum face ea sarmalele, după o rețetă locală deja împământenită. Este vorba despre sarmale cu păsat, „sarmale simple”, după cum le numește doamna Sanda.
Ingrediente:
- Păsat (înmuiat în apă de cu seara precedentă)
- Orez (cantități egale de orez și păsat)
- Rântaș de slănină în care se călește multă ceapă
- Boia dulce de ardei
- Sare și piper
- Carne
- Multă tocană de legume
- Varză dulce tocată
Toate aceste ingrediente se amestecă, apoi se ia din compoziție și se înfășoară în foi de varză și se așază frumos, pe rotund, în oală de lut. În mijloc se pune ciolan afumat sau o bucată de carne afumată și se lasă la fiert.
Poftă bună!
Sursă foto: Sanda lu’ Mărișica, Punct gastronomic LOCAL