Una dintre cele mai inedite experiențe de cazare turistică din zona Sângeorz-Băi o reprezintă Cabana Mosh Radu, construită în cadrul satului artistic Dosul Gârciului. Îi aparține alpinistului Radu Turtă, născut în Bacău, dar mutat aici, la cabană. Mosh Radu nu este o simplă unitate de cazare, este, cum am spus încă de la început, o adevărată experiență.
Construcția cabanei Mosh Radu a început în anul 2007 și a durat opt ani de zile. Amplasarea într-o zonă de deal, deasupra Sângeorzului, la buza Munților Rodnei, a făcut ca accesul și transportarea materialelor de construcție să fie o adevărată încercare de voință. Dar efortul a meritat – în vârful colinei, cabana Mosh Radu arată ca o mică bijuterie în deplină armonie cu priveliștea naturii sălbatice. Casa a fost inspirată de arhitectura tradițională, având ca model o casă din cadrul Muzeului Astra din Sibiu.
„Cabana poate fi închiriată de turiști, fie în regim de cameră, fie integral. Turiștii vin aici pentru liniștea locului, pentru relaxare, pentru plimbări în aer liber. În jurul cabanei poți culege (vara) plante medicinale și ciuperci. Dacă traversezi pădurea de foioase și urci spre Vf. Măgura Sângeorzului (1400m), care tronează falnic în fața cabanei, poți ajunge pe un platou plin de afine”, ne-a declarat Radu Turtă.
Regimul de închiriere se discută cu proprietarul de la caz la caz; în funcție de preferințele turiștilor, se pot servi și cele trei mese ale zilei, produsele alimentare provenind din gospodăria cabanei și de la producătorii locali de lactate și carne.
Sursă foto: Facebook/moshradu