Conceptul de punct gastronomic local ia avânt în zona Bistriței. Acasă, în Sângeorz-Băi, Sanda lu’ Mărișica este un model în ce privește gastronomia locală, sub forma unui punct gastronomic sau local amenajat în stil tradițional, unde se servește mâncare gătită după rețete locale moștenite din generație în generație.
Un exemplu de același tip îl reprezintă Elena din deal, un punct gastronomic deschis în Tiha Bârgăului. Are o poveste absolut interesantă, cu atât mai mult cu cât pare înființat împotriva sorții. Acesta local a fost deschis de Elena Rus chiar în anul 2021 – un an aproape nefast pentru industria HoReCa, pe fondul pandemiei de COVID. Însă încrederea în rețetele familiei și în nevoia turistului român cât și străin de a gusta din bucatele de demult ale locului au învins orice temeri și punctul gastronomic local a fost deschis conform planului. Și deja pare să se bucure de succes.
Cum se întâmplă lucrurile la punctul gastronomic Elena din deal? Simplu: Elena face de toate, de la gătit după rețetele bunicii, la servit și strâns masa. Localul este deschis chiar în curtea proprie, oferind un spațiu natural chiar potrivit cu bucatele. De ce? Pentru că majoritatea felurilor de mâncare sunt preparate cu legume din grădina familiei. În plus, celelalte ingrediente provin de pe plan local, de la producători de lactate și carne din Bistrița. Iată cum un simplu spațiu de savurat mâncare tradițională vine să sprijine mai mult decât o singură familie.
În toată această experiență de promovare a gusturilor și tradiției bistrițene, un loc aparte îl dețin accesoriile textile. Turistul le poate admira împânzind pereții localului, podeaua și orice loc în care bunica obișnuia să se fălească cu unele dintre cele mai frumoase ștergare, covoare sau pături ieșite din războiului de țesut. Pe scurt, Elena din deal nu este doar un loc în care să mănânci bine, este un loc în care să pătrunzi cu adevărat spiritul locului.
Sursă foto: Facebook.com/geoelen.partener