Amplasată într-un cadru natural fermecător, pe versantul sudic al Munților Rodnei, Mănăstirea Cormaia este cunoscută ca un adevărat obiectiv turistic pe harta orașului Sângeorz-Băi. Este mănăstire de maici, organizată după tipicul ortodox. Ridicată pe un platou verde ce pune sângele în mișcare, dispune de mai multe clădiri. Au rol de chilii, ateliere de croitorie și pictură.
Mănăstirea Cormaia pune față-n față două construcții spectaculoase: vechea bisericuță de lemn și biserica de zid. Cea de lemn este cunoscută drept biserică umblătoare, veche de câteva sute de ani. Biserica de zid a fost construită în ultimii 20 de ani.
Biserica de zid a Mănăstirii Cormaia poartă hramul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, celebrat la final de lună august și hramul Buna Vestire. Construcția a început în anul 1998, piatra de temelie fiind așezată de Mitropolitul Bartolomeu. A fost sfințită în anul 2016, în cadrul unui eveniment care a atras o participare impresionantă a sângeorzenilor.
Aflată pe partea dreapta a mănăstirii, la capătul unor trepte parcă nesfârșite, așteaptă cu discreție credincioșii. Este pictată în tehnică fresco de Teofan Straton de la Mănăstirea Bucium. Iconostasul a fost executat din lemn, în cadrul unui atelier din Iași.
Anul acesta, sărbătoarea hramului bisericii de zid Cormaia s-a ținut în altarul de vară. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, înconjurat de un sobor de preoți de prin părțile locului.
În prezent, la Mănăstirea Cormaia viețuiesc 30 de maici, sub conducerea stravroforei Sebastiana Sângeorzan.