Rețetă sângeorzeană: plăcinte cu borcut

by Andreea

Este o rețetă tradițională, culeasă din folclorul local de echipa GAL Lider Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului de cooperare Food Derby, un proiect dedicat promovării turismului gastronomic și care a inclus și Valea Someșului.

Plăcinte cu borcut ar putea fi asemănate unor langoși, însă au mai multe ingrediente cu specific sângeorzean, cel mai important fiind borcutul. Acesta se folosește în Sângeorz în chip tradițional – pe vremuri, cu borcut se făceau pâinea, aceste plăcințele și unele mâncăruri.

Ingrediente

Ai nevoie de:

  • borcut încălzit
  • făină
  • linguriță de sare
  • drojdie
  • brânză de oaie (sau de vaci)

Rețeta în etape

Se face un aluat tradițional: o grămăjoară de făină în mijlocul căreia se toarnă borcut și se așază apoi drojdia până ce s-a topit. Nu uitați de lingurița cu sare! Aluatul se frământă bine-bine și când e gata se adaugă un pic de untură de porc – alt ingredient specific orașului-stațiune, apoi se mai frământă un strop și se pune la dospit.

Odată crescut aluatul, se întinde sub forma unei foi și se taie în mai multe pătrate. După ce s-au umplut fiecare dintre acestea cu brânza de oaie (sau de vaci), formele de aluat se împăturesc bine de tot, se presează nițel și se pun în tigaia cu ulei încins. Se prăjesc pe amândouă părțile și se scot pe un șervet de bucătărie sau de hârtie care să rețină grăsimea. Se mănâncă pe cât posibil cald, dar sunt la fel de delicioase și a doua zi.

Poftă bună!

Sursă foto: Galbn.ro

Articole similare

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Sunt de acord