Am cam intrat în anotimpul ciorbițelor și în Sângeorz-Băi avem rețete de ciorbițe cu duiumul. Spre exemplu, una dintre preferatele turiștilor care trec prin orașul-balnear este ciorbița cu păstăi. Aromată, naturală și plină de specific local, ciorbița cu păstăi este pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă.
Ingredientele se pregătesc însă din timp, ceea ce înseamnă că ciorbița cu păstăi din Sângeorz-Băi nu se poate consuma decât în gospodăriile unde se țin tradițiile în bucătărie. Păstăile de fasole se iau din curtea proprie – acesta fiind unul dintre secretele gustului cu specific sângeorzean. Păstăile de fasole verde se culeg vara și se pun la uscat, adică se înșiră pe o ață și se întind într-un loc în care bate mai mereu căldura soarelui. După ce s-au uscat, se pun la păstrare pentru tot anul, învelite în hârtie și așezate în pivniță sau cămară.
Toamna și iarna, când vine timpul ciorbiței de păstăi, păstăile se taie cu foarfeca și se pun în apă fierbinte. Se așază apoi la fiert cu afumătură de porc și alte mirodenii obișnuite – sare, piper după gustul fiecăruia. Ciorba se acrește la urmă cu lapte de oi acru sau cu smântână fabricată pe plan local. Se servește la masă cu jumări de slănină și este așa bună, că nu te mai saturi.
A, se mai găsește și varianta ciorbiței cu păstăi acrită cu suc de roșii, făcut în casă. Jumările nu pot lipsi cu niciun chip!
Poftă bună!