Mâncare bună, rețete cu specific tradițional, ingrediente locale și sănătoase, atmosferă tihnită și încurajarea producției locale – iată câteva dintre avantajele pe care le pune un punct gastronomic local la dispoziția turiștilor, dar și a clienților permanenți.
Un astfel de spațiu este cel condus de Maria Bidian, un punct gastronomic deschis în Bistrița, aproape de Colibița. Bucatele sunt nespus de atrăgătoare, și parcă simți deja în gură gusturile copilăriei de la sat, servite în vase ceramice pictate și într-o atmosferă veselă de casă plină.
Maria Bidian a deschis acest punct gastronomic din dorința de a transforma rețetele moștenite de la bunici și dragostea pentru pământ într-un adevărat stil de viață. Nu a vrut să părăsească locurile natale și să-și caute rostul la oraș, așa că a decis să invite orașul în universul ei tradițional, prin prisma bucatelor gătite zi de zi după vechi rețete folosite în familia ei de mai multe generații.
Spațiul este pitoresc amenajat, reconstituie atmosfera de casa bunicii, sau casă-muzeu pentru mobilier, decorațiuni textile și veselă cu specific bistrițean. Ștergare, vase din lemn, ceramică pictată și costume tradiționale compun acest spațiu de tip restaurant unde te poți desfăta cu mâncăruri din fructe și legume plantate local, din produse lactate obținute pe plan de asemenea local.
Pe scurt, un punct gastronomic local precum cel al Mariei Bidian reprezintă o alternativă inedită la restaurantele de tot felul. „Bucatele de aici au gust, ingredientele în majoritatea lor sunt locale iar gazdele se străduie nu dintr-un scop comercial ci din pură ospitalitate, conștiința și dorința de a își mulțumi și deseori impresiona oaspeții. Atunci când mănânci la un om acasă îl cunoști, nu este doar un ospătar sau un vânzător care îți livrează ceva ci un prieten care te așază la masa lui, îți spune povestea și este curios să o afle pe a ta.” – pledează Maria Bidian pe pagina de socializare a Punctului Gastronomic pe care-l conduce.
Sursă foto: facebook.com/maria.bidean.pgl